Komt u voor een consult bij ons in de praktijk, neem dan – naast uw zorgpas en identiteitsbewijs – ook uw veelgedragen schoenen, sloffen, slippers, werk- en sportschoenen en hulpmiddelen mee. Schoenen die u regelmatig draagt en bestaande hulpmiddelen leveren ons vaak al een heleboel informatie op. Voorafgaand aan het consult kunt u uw voeten wassen in onze wasruimte. Een consult duurt 20 tot 45 minuten. 

Tijdens uw bezoek bespreken we uw hulpvraag en uw verwachtingen en doen we onderzoek. De podotherapeut bekijkt uw houding, het functioneren van uw gewrichten en analyseert uw manier van lopen en/of rennen, uw schoeisel en eventueel uw bestaande hulpmiddelen. Tijdens het consult bespreken we het best passende therapieadvies. Uiteraard gaan we daarbij ook in op de kosten.

Methodisch handelen richt zich op de volgende gebieden; 

 

  • Inspectie

Is de anatomische stand, afwijkingen, verkleuringen en/of bijzonderheden bekijken.

  • Palpatie

Het uitlokken van pijnklachten en kijken naar mogelijke afwijkingen in botstructuren, spieren, pezen en mogelijke pijn plekken.

  • Functieonderzoek

Is het testen van de bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van het lichaam te testen. Hierbij neemt het functieonderzoek van de voet en de enkel een centrale plaats in. Met klachten aan knieën, heupen of rug wordt het functieonderzoek uitgebreid. In sommige gevallen voert de podotherapeut ook spiertesten uit om klachten te lokaliseren. Hierbij kijkt de therapeut op welke plaatsen en bij welke druk/houding pijn ontstaat.

  • Podoscopie

Een podoscoop is een lichtbak, waarbij op de bodem een spiegel is geplaatst en u op een stevige glasplaat staat. De podotherapeut bekijkt hiermee de loopzolen van uw voeten om de drukverdeling te beoordelen.

  • Afdrukken/voetdrukmeting/podografie

Met een blauwdruk, schuimafdruk of scandrukmeting beoordeelt de  podotherapeut de drukverdeling onder uw voet. Het is mogelijk dat een drukmeetplaat wordt ingezet. Er zijn drukmeetplaten waarop u kunt staan of  waarover u kunt lopen.

  • Ganganalyse

Het bekijken van de afwikkeling en de beweging van de voet en eventueel naar de beweging van de knieën, heupen en romp.

  • Schoeninspectie

Slijtage van uw schoenen geeft veel informatie over uw looppatroon en of ze passend zijn bij de klachten.