Podotherapeutische zolen

Indien er sprake is van een afwijkende stand of beweging van de voeten kunnen podotherapeutische zolen vervaardigd worden. Zooltherapie zorgt voor een standscorrectie en/of voor een betere druk- en krachtsverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen. Ook worden zolen aangemeten voor het comfort of ter preventie van (sport) blessures. Met de keuze uit een grote verscheidenheid aan materialen kan de podotherapeutischezool individueel worden vervaardigd, aangepast op uw klacht, voettype en/of activiteit (zoals hardlopen, gebruik van pumps etc.). De keuzemogelijkheden vindt u op onze facebook zolenopmaat (u hoeft geen lid te zijn van Facebook om deze actuele informatie te lezen). Ook vindt u hier tips voor gebruik van de zolen en tips bij aandoeningen zoals bulten aan de voet en hielpijn.

Podotherapeutische sandalen, slippers en sloffen en schoenaanpassingen

Schoen merken zoals Birkenstock, Durea en Verhulst staan bekend om hun uitstekende voetbedden ook in hun slippers. Meestal kunt u uw eigen podotherapeutische zolen dragen in plaats van de standaard (losse)voetbedden in deze slippers of kan het standaard voetbed worden aangepast. Maar soms is dat niet voldoende om klachtenvrij te lopen. Er is een oplossing gevonden door een individueel voetbed te combineren met een schacht. Uw eigen podotherapeutische zolen vormen zo de basis voor uw slipper, sandaal of slof! Wilt u meer weten? Dan kunt u terecht op onze Facebook\SlippersOpMaat pagina (u hoeft geen lid te zijn van Facebook om deze actuele informatie te lezen). 

Siliconen orthese (teenstukje)

Indien een teen een afwijkende stand heeft kan dit snel problemen geven in de schoen. Een klauwteen bijvoorbeeld veroorzaakt vaak likdoorns bovenop de tenen. Een orthese (teenstukje) is een hulpmiddel van siliconen dat direct op de voet gemaakt wordt. Het kan er voor zorgen dat de tenen tijdens het lopen rechter blijven en/of worden en niet verder kunnen vergroeien (corrigerende werking). Ook kan een orthese een beschermende werking hebben, bijvoorbeeld bij een likdoorn tussen de tenen of schurende plekjes op tenen waarvan de stand niet meer gecorrigeerd kan worden. 

Taping (sporttape en kinesiotaping concept)                             

Om directe pijnverlichting te geven kan er een taping aangebracht worden, waardoor een pees of spier direct ontlast wordt. Dit is veelal een tijdelijke oplossing in afwachting van de definitieve therapie.

Instrumentele behandeling

Een instrumentele behandeling wordt ook wel een voetbehandeling genoemd. Indicaties voor een instrumentele behandeling zijn bijvoorbeeld ingroeiende nagels, pijnlijke likdoorns, overmatige eeltvorming en wondbehandeling. Ook geven podotherapeuten preventieve adviezen en behandelen zij afwijkende teenstanden en (ernstige) huid- en nagelaandoeningen die niet door een (medisch) pedicure mogen worden behandeld. Wanneer de instrumentele behandeling van likdoorns en eelt door de pedicure gedaan kan worden, zal de klant naar de pedicure (terug)/doorverwezen worden.

Wondbehandeling

Bij mensen met reuma en diabetes (suikerziekte) kunnen wonden aan de voeten voorkomen. De wonden genezen vaak moeilijk door een slechte doorbloeding of de aanwezigheid van drukplekken. De podotherapeut behandelt de wond door het dode weefsel om de wond weg te halen en de wond drukvrij te leggen, zodat deze voldoende rust krijgt om te genezen.

Diabetes-screening en reumaonderzoek

Bij een specialistisch onderzoek van de voeten van mensen met diabetes en reuma wordt er gekeken naar gevoelsveranderingen, huidveranderingen, standsveranderingen, bewegingsbeperkingen en naar de doorbloeding van de voeten.  Veranderingen kunnen leiden tot het ontstaan van een (diabetische –reumatische) risicovoet. Screening van de voeten hoort ieder jaar plaats te vinden, bij een risicovoet iedere drie maanden. Meestal wordt er samengewerkt met praktijkondersteuners, reumaverpleegkundigen /diabetesverpleegkundigen en medisch pedicures. Zij voeren ook screenings van de voeten uit. Naar aanleiding van de screening, zal informatie, voetverzorgings- en schoenadviezen gegeven worden en indien nodig wordt een therapie toegepast.

Tijdelijke vilttherapie

Pijnlijke drukplekken of wonden kunnen met vilt direct ontlast en beschermd worden. Deze therapievorm wordt vaak gebruikt in afwachting van een definitieve therapie.

Orthonyxie (nagelbeugeltechniek)

Een te grote kromming van de nagel kan ervoor zorgen dat de nagelrand in de nagelwal geduwd wordt. Middels een instrumentele behandeling kan de nagelwal vrijgemaakt worden. Een nagelbeugel kan hierna de nagelvorm (gedeeltelijk) corrigeren. De nagelbeugel corrigeert de nagel tijdens het groeien, zodat het probleem niet opnieuw optreedt. De beugel groeit mee met de nagel en zal iedere 6 à 8 weken herplaatst moeten worden. Na enkele maanden herplaatsen is de nagelplaat (gedeeltelijk) gecorrigeerd en hoeft de nagelbeugel niet meer herplaatst te worden.

Onychoplastie

Wanneer een nagel gedeeltelijk of geheel is losgelaten, heeft deze begeleiding nodig bij het groeien om ingroei in de huid te voorkomen. In sommige gevallen wordt de nagel naar het uiteinde toe aangebouwd om ingroeien tegen te gaan. Deze aanbouw noemt men een onychoplastie. 

Advisering

Na een onderzoek kunnen verschillende adviezen meegegeven worden over bijvoorbeeld de dagelijkse verzorging van de voeten, bepaalde oefeningen en passend schoeisel. Een goed passende en functionele schoen speelt een zeer belangrijke rol. Schoenen worden bij het onderzoek bekeken en beoordeeld. Soms kan een schoenadvies op zich al voldoende zijn. Ook wanneer een andere therapie toegepast wordt, hoort hier vrijwel altijd een schoenadvies bij. Voor voorbeelden van schoenzaken waar u terecht kan voor comfoort / schoenen met losse steun kijkt u op schoenzaken en weetjes van zorgrondomvoeten (deze actuele informatie kunt u lezen ook als u geen lid bent van facebook) Als u tips heeft voor anderen kunt u deze op Facebook plaatsen.