Een belangrijk aspect van podotherapie is voorlichting, daaronder valt het bijvoorbeeld het geven van schoenadviezen. De ervaring heeft ons geleerd dat het vergroten van uw schoenkennis een belangrijke bijdrage levert aan het oplossen van beweegklachten. Behalve dat de zooltherapie een adequate schoen nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren, kan een schoen zelf ook bijdragen door bijvoorbeeld specifieke eigenschappen te hebben.

Globaal kunnen we stellen dat een basisschoen in het merendeel van de gevallen de volgende eigenschappen zou moeten hebben: een stevige loopzool, die de voet goed ondersteunt tijdens het lopen, een zool die niet teveel flexie heeft ('draaien' van de zool) en ook een stevig contrefort (hiel) heeft. Om goed te weten wat die inhoudt, wordt dit vaak nader uitgelegd tijdens het consult of ophalen van uw therapie.

 

Veiligheidsschoenen

Het dragen van veiligheidsschoenen is in sommige beroepen een noodzaak of zelfs verplicht. In deze schoenen mogen niet zomaar de eigen op maar gemaakte inlegzolen worden gedragen, de originele inlegzool van de schoen maakt deel uit van de veiligheidscertificering van de schoen. Deze eisen verschillen per schoenmerk. 

EMMA Safety Footwear geeft ons de mogelijkheid om gebruik te maken van de EMMA HYDRO-TEC® ORTHO COVER om zo, gezamenlijk met een EMMA veiligheidsschoen, toch een gecertificeerde oplossing aan te kunnen bieden. Als deze materialen gebruikt worden conform de door EMMA vastgestelde richtlijnen en in combinatie met een EMMA veiligheidsschoen, blijft de schoen zijn certificering behouden en voldoet de schoen aan de strengste Europese veiligheidsnormen EN-ISO 20345:2011. 

NESKRID heeft een uitgebreid assortiment confectieschoenen waaronder een special line die oplossingen biedt voor specifieke branches. Deze zijn gecertificeerd volgens de geldende EN-ISO normering. Voor de steunzolen heeft Neskrid een samenstelling van freesblok en afdek ontwikkeld met behoud van certificering.

BATA heeft een productiewijze gemaakt waarmee de certificering van de veiligheidsschoenen behouden blijft (EN-ISO 20345:2011). Deze constructie kan worden ingezet bij de volgende collecties: Forward, Nova, Enduro en City.

SECOSOL
De firma Matthias Hartmann Orthopedie en Sport GmbH uit Duitsland heeft een concept ontwikkeld dat een oplossing biedt voor de juiste certificering voor een tiental verschillende werkschoenmerken. Het Secosol concept is getest en gecertificeerd en voldoet aan de eisen van DGUV regel 112-191 EN-ISO 20345:2011.

De volgende merken vallen onder het Secosol concept: Vind veiligheidsschoenen voor inlegzolen online - schoenenzoeker • Secosol®-Einlagen